Crap în oala de lut-o reţetă de demult


…În urmă cu 75 de ani, când gerurile erau geruri, iar zăpezile puneau cuşme caselor, Constantin Bacalbaşa notase o reţetă de crap la cuptor,care făcea ca zilele de iarnă să treacă mai uşor, iar casele să se încălzească în arome de condimente şi legume.

Grăsimea crapului – care nu este nocivă, precum cea de porc – promite un aport caloric important la vremuri geroase, dar nu atentează la subţirimea taliei…

„Alegeţi un crap proaspăt de apă curgătoare şi, după ce l-aţi curăţat şi spălat, aşezaţi-l într-o cratiţă de pământ, pe

bucăţi de unt proaspăt, frământat cu pătrunjel tocat, puţină ceapă, puţin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare, piper.

Acoperiţi crapul cu bucăţi de unt, puneţi unt şi înăuntru, presăraţi pe el pesmet pisat şi puneţi la cuptor.

După câteva minute de coacere, stropiţi-l îmbelşugat cu vin alb, iar în spaţiul liber presăraţi lapţii sau icrele.

Puneţi iarăşi la cuptor şi supravegheaţi operaţia, stropind la intervale cu sosul din tavă.

În altă parte, prăjiţi franzele în unt, vârâţi-le sub peşte, iar peste tot turnaţi un pahar de smântână.

Mai puneţi la cuptor fără să fiarbă şi serviţi.”

reţetă culinară preluată din  – „Dictatura gastronomică- 1501 feluri de mâncare”, Editura Cartex 2009 Constantin Bacalbaşa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s