Premiile Nobel 2010


Premiile Nobel 2010 
Inventatorul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896) a instituit, prin testament, cinci premii importante pentru medicină, fizică, chimie, literatură şi pace – care sunt acordate anual, începând în 1901. Acestora li s-a adăugat, începând din anul 1969, un premiu pentru ştiinţe economice, instituit de Sveriges Riksbank (Bancă Naţională a Suediei) .
Iată laureaţii din anul 2010:
FIZICĂ: Andre Geim şi Konstantin Novoselov – pentru dezvoltarea unui material revoluţionar, numit grafen, o „folie” de carbon ultra-subţire, alcătuită dintr-un singur strat de atomi, practic transparenţa, cu proprietăţi remarcabile (rezistentă foarte mare, conductivitate ridicată) şi cu un potenţial deosebit pentru utilizarea în tehnologii de vârf.
 CHIMIE: Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi şi Akira Suzuki – pentru contribuţiile lor în domeniul sintezei organice; ei au pus la punct metode noi, mai eficiente, de a legă între ei atomii de carbon (folosind drept catalizator un metal rar numit paladiu) pentru a formă molecule complexe, cu aplicaţii în viaţă de zi cu zi.
MEDICINĂ: Robert G. Edward – pentru dezvoltarea metodei de fertilizare în vitro.
Până în prezent, utilizarea acestei tehnici a permis venirea pe lume a cca. 4 milioane de oameni. De menţionat că Vaticanul şi-a manifestat nemulţumirea faţă de acordarea acestui premiu lui Robert G. Edward, afirmând că asta însemna a ignoră complicaţiile etice asociate cu fertilizarea în vitro şi cu metodele moderne ale medicinei reproducerii. 
LITERATURĂ: Mario Vargas Llosa – pentru modul în care „cartografiază structurile puterii şi pentru imaginile tranşante prin care înfăţişează rezistentă, revoltă şi înfrângerea individului”. Vastă operă a scriitorului peruan cuprinde române, nuvele, eseuri şi piese de teatru, în care înfăţişează adesea luptă împotrivă prejudecăţilor, a discriminării, a ierarhiilor imuabile. Activist politic, s-a exprimat că un apărător al concepţiilor liberale şi a luat poziţie faţă de regimurile totalitariste. Printre cele mai cunoscute române ale sale se număra: Oraşul şi câinii, Casă verde, Conversaţie la Catedrală, Pantaleone şi vizitatoarele, Povestasul, Elogiul mamei vitrege, Sărbătoarea ţapului, Mătuşă Julia şi condeierul, Paradisul de după colţ.
PACE: Liu Xiaobo – pentru îndelungată să luptă non-violentă pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Liu Xiaobo este un disident chinez care a protestat în repetate rânduri împotrivă încălcării libertăţilor fundamentale în China; în prezent, se află în închisoare, că deţinut politic, fiind condamnat la o pedeapsă de 11 ani.
 ECONOMIE: Peţer A. Diamond, Dale T. Mortensen şi Christopher A. Pissarides – pentru crearea unor modele matematice care facilitează analiză pieţelor şi relaţia dintre cerere şi ofertă; lucrările lor abordează probleme legate de recrutare, salarizare, reglementările de pe piaţă muncii şi modul în care aceste elemente sunt influenţate de politicile economice. 
 
sursa.descopera.ro
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s