Nota bene!


Educația oricărui copil trebuie să înceapă în mediul familial. Din păcate, acest mediu este prost gândit la scară din ce în ce mai largă chiar de către familia în cadrul căreia copilul începe să se dezvolte.

În cazul în care ecranele ajung prea devreme în locul activităților tradiționale, copilul va fi cel mai probabil slăbit de ele și nu va reuși niciodată să construiască o gândire organizată și logică.

Ce își imaginează oare părinții care pun în brațe unor micuți de un an, doi… o tabletă sau un smartphone în loc de jucării?.. probabil gândesc: uite, avem un nativ digital, știe să-și plimbe degetele pe ecranul tactil, inutil, deci, să-i mai dăm jucării sau să-i arătăm o revistă.

E foarte ciudat cum mulți părinți atribuie acestor gesturi instinctuale de coordonare a mișcărilor, unui comportament fabulos, nemaiîntâlnit, uimitor, ce mai, de viitor Einstein…

 

Pentru a apuca și atinge orice obiect, întotdeauna copiii își vor folosi la fel degetele, încercând doar să-și coordoneze mișcările mâinilor și privirii. Încurajază-i aceste mișcări, învățându-l să apuce și să interacționeze cu lucruri potrivite vârstei lui. Capacitatea de a se mișca, de a se exprima, și dezvolta emoțional a micuțului, se va îmbunătăți doar cu ajutorul tău.

Prinde-l de mânuțe, ia-l în brațe, cântă-i, bate din palme, ajută-l să se dezvolte. De unde ideea că o tabletă/iPad ar putea substitui comportamente și emoții, adică ar putea fi și umane.?! Prin experiența vizionării, pe care copilul o trăiește, abilitățile mentale rămân nefolosite, în timp, potențialitatea lor fiind afectată drastic.

Privat de experiența senzorială, în fața aparatelor digitale, mesajul pe care copilul tău îl va înțelege este că un terminal îl poate ajuta oricând să manipuleze lucruri, ființe, nemaiînțelegând diferența dintre lumea în care trăiește și imaginea virtuală a acesteia, de unde crede el că poate primi orice, de la joc, înțelegere, prietenie la afecțiune, distracție și dragoste. Asta înseamnă, că în curând, te va putea alinia și pe tine, în rândul ecranelor tactile.

Nu acesta este mesajul și nu în acest mediu se dorește transformarea educației în viitor… Jocul și jucăriile specifice vârstei lor trebuie să ocupe în continuare cel mai important mijloc de dezvoltare, iar tehnologia digitală trebuie să pătrundă în viața copiilor, în pași educaționali… cu precădere în scop pedagogic, în  instituțiile de învățământ.

Chiar dacă astăzi, se pregătesc în mod activ şi intens o întreagă echipă, profesori, educatori şi organizatori, care se ocupă cu aceste lucruri pentru viitor, între timp, aceasta este doar o picătură în ocean.

Reclame

One thought on “Nota bene!

  1. Pingback: inovatia pedagogica | Avimelech24

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s